קיימים גורמים רבים העשויים להעלות את הסיכון להתפתחות אירוע מוחי. ברוב המקרים, מדובר בגורמים הדומים מאוד לגורמי סיכון להתקף לב, והסיבה לכך היא הפתוגנזה הדומה של שתי המחלות. מבין גורמי הסיכון, קיימים גורמי סיכון הניתנים לטיפול וגורמי סיכון אשר לא ניתן לטפל בהם. וכך, במקרים רבים רופאי המשפחה ימליצו על טיפול מניעתי על מנת להפחית את הסיכון לפתח שבץ על רקע גורמי הסיכון השונים.
גורמי סיכון הניתנים לטיפול
גורמי הסיכון העיקריים הניתנים למניעה או לטיפול הם:
- יתר לחץ דם – לחץ הדם הגבוה מגביר את טרשת העורקים ומעלה את הסיכון לקריעת הפלאק הטרשתי ולהתפתחות האירוע המוחי. בדרך כלל, ניתן לטפל בקלות ביתר לחץ דם על ידי תרופות, ובכך להקטין את הסיכון לאירוע מוחי וכמו כן לבעיות לב.
- עישון – עישון סיגריות או חשיפה לעישון פאסיבי מגבירים את הקרישיות בדם ולכן מעלים את הסיכון להתפתחות אירוע מוחי.
- רמת כולסטרול גבוהה בדם – רמת כולסטרול של מעל 200 מ"ג לדציליטר מגבירה גם כן את התפתחות טרשת העורקים, מכיוון שהכולסטרול הוא מרכיב חשוב ביותר של הפלאק הטרשתי. ולכן, קיימת חשיבות עליונה להורדת רמת הכולסטרול על ידי תזונה, פעילות גופנית או שימוש בסטטינים.
- סוכרת – סוכרת היא מחלה רב מערכתית קשה מאוד, אשר גורמת בין היתר לסיבוכים ארוכי טווח כמו סיכון מוגבר להתקף לב או לאירוע מוחי.
- עודף משקל וחוסר פעילות גופנית – גורמי סיכון חשובים מאוד לתחלואה כללית ובעיקר למחלות כמו התקף לב ואירוע מוחי. חשוב מאוד להקפיד על תזונה נכונה ופעילות גופנית על מנת למנוע היארעות מחלות ולהבטיח בריאות תקינה.
- אלכוהול – שתייה מרובה של אלכוהול מהווה גורם סיכון לאירועים מוחיים. ההמלצה היא לשתות אלכוהול בצורה מתונה ולא מוגזמת.
- מחלות לב ובעיקר פרפור פרוזדורים – מחלות לב שונות ובעיקר הפרעות קצב מגבירים באופן משמעותי את הסיכון לאירוע מוחי. ההפרעה החשובה ביותר המובילה לשבץ מוחי היא פרפור פרוזדורים, אשר עלולה להוביל להפתחות קרישי דם והגעתם אל המוח עם זרם הדם.
- גלולות למניעת הריון ותחליפי אסטרוגן – מגבירים את קרישיות הדם ועל כן מעלים את הסיכון להתפתחות קרישי דם והופעת אירוע מוחי. כמו כן, שילוב של גלולות למניעת הריון עם גורמי סיכון נוספים (כמו לדוגמא עישון) מגביר באופן משמעותי את הסיכון להתפתחות קריש דם ולהופעת שבץ. מלבד זאת, מחקרים שונים הראו קשר ישיר בין שימוש באסטרוגן (כטיפול בתסמיני גיל המעבר) והיארעות של שבץ מוחי ולכן בשנים האחרונות נוטים להימנע מהשימוש בתחליפי אסטרוגן כטיפול קבוע.
גורמי סיכון אחרים
קיימים גורמי סיכון נוספים, אשר אינם ניתנים לשליטה ואי אפשר לטפל בהם על מנת למנוע את היארעות השבץ. גורמי הסיכון האחרים העיקריים הם:
- גיל מעל 55 – ככל שהגיל עולה, הסיכון לפתח שבץ עולה גם כן. הסיבה העיקרית לכך היא הצטברות הפלאק הטרשתי והיצרות כלי הדם, ולכן בגילאים מבוגרים נוטים לתת טיפול מונע כמו אספירין.
- היסטוריה רפואית – אנשים עם אירועי עבר של שבץ מוחי או אירוע מוחי חולף נמצאים בסיכון רב יותר לפתח אירוע נוסף דומה.
- גנטיקה של אירוע מוחי – היסטוריה משפחתית של שבץ מעלה גם כן את הסיכון להופעת אירוע מוחי בבני המשפחה.
- גברים – שבץ מוחי ובאופן כללי מחלות כלי דם שכיחים יותר בגברים מאשר בנשים. ככל הנראה הפרשת ההורמונים הנשיים עוזרת למניעת התפתחות הפלאק הטרשתי ומפחיתה את הסיכון לחסימת כלי דם. אצל גברים, הסיכון לכך עולה מכיוון שאינם נהנים מהסגולות של הורמוני המין הנשיים. ההבדל ברמת הסיכון נפסק עם גיל המעבר, ובגילאים המבוגרים גם נשים נוטות לפתח שבץ מוחי.
האם ישיבה במספרה יכולה לגרום לשבץ מוחי?