שבץ מוחי הוא מצב בו אספקת הדם לחלק מהמוח נפגעת, והוא מופיע לרוב על ידי חסימת כלי דם מוחי או דימום מוחי.
שבץ מוחי נפוץ בעיקר במבוגרים הסובלים ממחלות רקע כמו סוכרת, יתר לחץ דם ורמת כולסטרול גבוהה, אך לעיתים יכול גם להופיע אצל ילדים. לעומת מבוגרים אשר סובלים לרוב משבץ איסכמי המופיע על רקע חסימת כלי דם, רוב הילדים סובלים דווקא משבץ המורגי, המופיע על רקע דימום מכלי דם מוחי.
שבץ מוחי בילדים נחשב למצב נדיר ביותר, ומופיע בעיקר בילדים הסובלים ממחלות שונות המגבירות את הסיכון שלהם לפתח את השבץ. שבץ מוחי יכול להופיע בכל הגילאים, החל מתינוקות בני מספר ימים ועד בני נוער, והשכיחות של השבץ בקרב ילדים היא כ-6 מקרים על כל 100,000 ילדים.
תסמינים של שבץ בקרב ילדים דומים מאוד לתסמינים במבוגרים, וכוללים ירידה במצב ההכרה, שיתוק צד אחד בגוף, הפרעות דיבור, איבוד שיווי משקל והפרעות נוספות. מרגע הופעת התסמינים, יש להגיע באופן מיידי אל בית החולים לאבחון וטיפול.
גורמי סיכון לשבץ מוחי
כפי שנאמר, שבץ מוחי מופיע בעיקר אצל ילדים הסובלים ממחלות רקע שונות המגבירות את הסיכון להופעת השבץ. המחלות החשובות הגורמות לכך הן:
- מחלות לב – מחלות לב רבות, ובעיקר מומי לב מולדים מגבירים את הסיכון להופעת שבץ מוחי, הנגרם על רקע שליחת תסחיף מהלב את עורקי המוח. מכיוון שמחלות הלב הללו גורמות לכך שזרימת הדם בלב אינה תקינה, נוצרים בתוך הלב קרישי דם אשר נשלחים כתסחיפים אל המוח וגורמים לשבץ. מחלות הלב העיקריות הגורמות לכך הן מחלות מסתמים, מחלת לב ראומטית, אנדוקרדיטיס, קרדיומיופתיה והפרעות קצב.
- קרישיות יתר – מצב של קרישיות יתר מופיע כאשר מערכת הקרישה בגוף אינה מאוזנת, ונוצרים קרישי דם בקלות. קרישי הדם האלה יכולים להגיע אל המוח, לחסום כלי דם ולגרום להופעת שבץ. קרישיות יתר יכולה להופיע על רקע מחלות תורשתיות שונות, אשר במידה ואינן מאובחנות מראש יכולות לגרום במקרים נדירים לשבץ.
- הפרעת קרישה – מהצד השני, קיימים מצבים שונים של הפרעות בקרישה אשר יכולות לגרום לדימום מוחי. הפרעות אלה יכולות להיות מולדות או נרכשות כחלק ממחלות רקע המטולוגיות אחרות.
- שימוש בגלולות למניעת הריון – גלולות למניעת הריון גורמות לקרישיות יתר, ובקרב בנות נוער המתחילות להשתמש בגלולות למניעת הריון יכולים להופיע סיבוכים של קרישיות יתר הכוללים במקרים נדירים שבץ מוחי. למרות שהשימוש בגלולות הוא לרוב בטוח מאוד, במידה וקיימת הפרעת קרישה לא ידועה, קיים סיכון להופעת השבץ. מסיבה זו, גלולות למניעת הריון לא מומלצות לנערות מעשנות (מכיוון שעישון מגביר את הקרישיות שלעצמו), ובשנים האחרונות רופאים רבים אף לא ממליצים עליהן לנערות הסובלות ממיגרנה.
- פגיעה חריפה בעורקים – מצב נוסף אשר יכול לגרום להפרעה באספקת הדם למוח הוא פגיעה בעורקים, הנגרמת בעיקר על ידי קרע של אחד העורקים החשובים המזרימים דם למוח (דיסקציה). כמו כן, לעיתים נדירות במהלך הלידה יכולה להופיע פגיעה טראומטית בראש, ולגרום להפרעה חריפה באחד העורקים.
- מומים מוחיים מבניים – במקרים שונים יכולים להיות מומים מולדים מבניים הפוגעים במוח, ויכולים להוביל להופעת שבץ.
- מחלות נוספות – קיימות מחלות רבות אשר יכולות להשפיע על אספקת הדם למוח ולגרום בסופו של דבר להתפתחות שבץ מוחי. מדובר כמובן במצבים נדירים ביותר, אך חשוב לשים לב לכל שינוי לא אופייני אשר יכול להעיד על פגיעה מוחית.
אולי יעניין אותך גם:
האם צריכת תה ירוק מקטינה את הסיכוי לשבץ מוחי? חוקרים סינים בדקו