יש הקושרים בין העלייה בשכיחות האירועים המוחיים לגורמים כמו השמנה, סוכרת ויתר לחץ דם. כחלק ממכלול גורמי הסיכון אשר עלולים לגרום לאירוע מוחי, טרשת עורקים הינה העיקרית שביניהם. טרשת העורקים עלולה לשבש ואף לחסום את זרימת הדם במוח.
תזונה לקויה עלולה להוות את סיבת המקור לטרשת עורקים ולהסתיידות העורקים. תזונה הכוללת שומנים רבים, מוצרים תעשייתיים ואוכל מעובד הינה גורם סיכון לרבות ממחלות העולם המערבי בכלל, ולשבץ מוחי באופן פרטני. הקפדה על תזונה מאוזנת ובריאה יותר, עשויה למנוע את האירוע המוחי הראשוני, ואף לסייע במניעת אירועים נוספים, לאחר פגיעה ראשונית.
על פי רוב, מצב של טרשת עורקים יכולה להיות הפיכה, כך שבעזרת תזונה מאוזנת יכול המטופל לסייע לבריאותו באופן פעיל. מעבר למניעה תרופתית, אשר תינתן לאחר אירוע מוחי אחד, ותחייב את המטופל לשמור על סדירות בדיקות דם, ביקור אצל הרופא וקבלת מרשם לתרופות כרוניות, רבים מהאנשים מחפשים לשנות את אורח חייהם באופן משמעותי יותר, באמצעות התבססות על תזונה מאוזנת ובריאה יותר, הכוללת ירקות, פירות ודלה בשומנים ועמילנים.
גורמי סיכון תזונתיים לאירוע מוחי
טרשת עורקים הינה פלאק חומרים אשר משבש ואף חוסם את הזרימה בכלי הדם. חומרים אלה המצטברים בדפנות כלי הדם וכוללים גושי כולסטרול, סידן, טריגליצרידים, קרישי דם ועוד, עלולים להפחית את זרימת הדם למוח ולאיברים חיוניים אחרים.
כאשר מופסקת זרימת החמצן למוח, יופיע אירוע מוחי על רקע איסכמי, כך שהנזק אשר ייגרם לתאי המוח יושפע ממקום הפגיעה והחסר. גילוי טרשת העורקים מבעד מועד עשויה למנוע אירועים מוחיים, ואף שלל מחלות אחרות כמו מחלות לב, ופגיעה בעורקים כליליים.
מכיוון, שמחקרים מוכיחים כי הפחתה בגורם סיכון פרטני, כמו למשל הורדת רמות הכולסטרול, אינה מפחיתה את הסיכון לאירוע מוחי, יש צורך בשינוי רדיקלי יותר, אשר יכלול שינוי בדיאטה ובתפריט היומי כולו, למשל שינוי בהרכבי חומצות השומן, הגבלת החלבון מהחי ובכמות הקלוריות היומית. עם זאת, במחקר נמצא כי צריכת חלבון, ובעיקר צריכה של חלבון שמקורו מן החי, מקטינה את הסיכון לשבץ מוחי.
מעבר לכך, נמצא כי גם מצבי תזונה קיצוניים עלולים להשפיע על הסיכון לאירוע מוחי, כמו למשל תת תזונה בתקופות חיים מסוימות. כמו כן, רמת הרעלנים הנמצאים בדם, חשובים אף לא פחות, ועל כן, יש להפחית את רמות המזון המעובד והמלאכותי הנצרך, כמו למשל נקניקים, חטיפים ועוד. מלח, למשל, כאשר הוא נצרך בכמות העולה על חמישה גרם ליום, מעלה את הסיכון לאירוע מוחי ב – 23%.
מחקרים שנעשו בנושא
פעמים רבות, נחשבת התזונה הלקויה או שיטת הריפוי באמצעות איזון הדיאטה, כחלק מהרפואה המשלימה, האלטרנטיבית. בעוד הרפואה הקונבנציונלית דוגלת במתן תרופות ובשיטות פולשניות, איזון התזונה והפחתת טרשת העורקים באמצעות דיאטה, הינה נחלתה של הרפואה המשלימה.
עם זאת, התחלת המחקרים בתחום החלו כבר בשנות ה-50, כאשר ב-LANCET פורסם מאמר שקשר בין גורמי תזונה לסתימת כלי דם. המאמר, לקח כדוגמה את האוכלוסייה הנורבגית משנות ה- 40, אשר חיו מתזונה צמחונית בשל בעיות המלחמה אשר שררו אז. מסקנות המחקר היו כי הייתה ירידה של 30% בתמותה ממחלות כלי דם.
גם מחקרים חדשים יותר אשר נעשו והתפרסמו ב – LANCET, הראו והדגישו את חשיבותה של התזונה המאוזנת בהפחתת הסיכון לאירוע מוחי. מסקנת המחקר הייתה כי הגבלת כמות הקלוריות והעלאת איכות המוצרים היו חשובים ומשמעותיים יותר מאשר הכנסת או הוצאת רכיבי תזונה ספציפיים. דרושים עוד מחקרים נוספים אשר יוכלו לבסס את הדיאטה הטובה ביותר, אשר תוכל לסייע להפחית את גורמי הסיכון לשבץ ואירועים מוחיים. בנוסף, במחקרים אחרים נמצא כי תזונה עשירה בסיבים תזונתיים יכולה להפחית את הסיכון להתפתחות של שבץ מוחי.
אולי יעניין אותך גם:
האם צריכת תה ירוק מקטינה את הסיכוי לשבץ מוחי? חוקרים סינים בדקו