מדענים אמריקנים סבורים כי ישנו קשר אפשרי בין שבץ מוחי לבין קורונה. נשאלת השאלה האם כל חולה מאומת נמצא כעת במצב של סיכון ויזדקק לנוגדי קרישה או לתרופות לדילול הדם? בדקנו מה מספרות התגליות העדכניות והם מובאות בשורות הבאות.
קורונה קלה שבעקבותיה עלול להתרחש שבץ מוחי
בין הסימנים הידועים של שבץ ניתן למצוא השפעה על הקואורדינציה, שיתוק בחצי הגוף (ימני או שמאלי), לעיתים נפילה, סחרחורת, נימול ועוד. לכאורה, אין בכל אלה שום דבר המתקשר עם נגיף הקורונה, אך כעת מדענים חושבים אחרת. כמעט מתחילת המגיפה העריכו הרופאים שההשפעה של הקורונה מתרכזת בעיקר סביב הריאות ומערכת הנשימה. ואכן, חולי אסטמה וריאות נחשבו מהרגע הראשון לאוכלוסייה בסיכון.
מאוחר יותר וככל שהמגפה התקדמה, כמה מרכזים רפואיים בארה"ב החלו לאסוף עדויות מטרידות לכך שחולי קורונה במספרים בלתי מבוטלים שלקו בקורונה בצורה קלה ביותר, חוו זמן מה לאחר מכן התקף שבץ. ככלל, שבץ נחשב למחלה שתוקפת חולי לב, אנשים בעלי עודף משקל, לרוב בגילאים יותר מתקדמים. אך התמונה אודות הקשר האפשרי בין קורונה לשבץ מעלה אפשרות מטרידה שכן, רבים מהחולים היו אנשים צעירים יחסית, שאינם מועמדים "טבעיים" לשבץ מוחי.
עד כמה רווח שבץ בחולי קורונה?
הרופאים מתקשים בשלב זה להסביר באופן מלא את הסיבה לכך שחולי קורונה, ודווקא כאלה שסבלו מתסמינים מינוריים, חוו לאחר זמן קצר שבץ מוחי. למעשה, ישנם גורמים המבקשים לציין כי מוקדם עדיין להאשים את הקורונה בהעלאת הסיכון לשבץ, שכן רק מעט מחולי הקורונה נפגעו משבץ. אולם רופאים בניו יורק הוסיפו פרטים בעניין. בחודשים האחרונים דווח על עליה במקרי הפטירה, מסיבה לא ידועה, של אנשים שלא אושפזו. במקרים של פטירה בבית, כאשר אין חשד לפשיעה, לא מקובל לבצע בדיקה פתולוגית. כעת, ישנם רופאים הסבורים כי מקריי המוות הללו למעשה עשויים להיגרם משבץ. מה שקרה, אם כי זו השערה ולא עובדה, זה שאנשים חלו בקורונה, מבלי לפתח את התסמינים, כגון שיעול, ירידה בחוש ריח, חום וכדומה. לאחר זמן מה, כאשר מערכת החיסון הביסה את הקורונה, הגיע השלב שבו איכשהו נוצרו קרישי דם שהביאו לשבץ הקטלני. גורמים בניו יורק מסבירים כי מספר המקרים של מוות פתאומי בבית קפץ פי ארבע. קשה לגזור מכך בשלב זה סטטיסטיקה חד משמעית. סביר להניח כי מרבית חולי הקורונה שהחלימו לא צפויים לסבול מאירוע שבץ קטלני או שבץ בכלל, אולם בכל זאת ראוי לערוך מחקר רציני בנושא.
על הקשר המיסטי בין קורונה לבין קרישיות הדם
שבץ נוצר בשל חסימת כלי דם למוח או הגעת קריש למוח. מדענים מדווחים כי חלק מחולי קורונה מגלים סימנים של קרישיות יתר, כלומר הדם צמיג יותר ונוטה להתקרש יותר מאשר קודם לכן. בחלק מבתי החולים (בארה"ב) מוסרים על קפיצה באירועי שבץ, בקרב צעירים שלא נחשבים בדרך כלל כאוכלוסייה בסיכון. במקרים שנבדקו, לרוב אירוע השבץ התמקד בכלי הדם הגדולים, מה שמביא בדרך כלל לתוצאות חמורות יותר, עם נזק רחב היקף למוח. בכל מקרה שבו מזהים את אחד התסמינים של שבץ חשוב להגיע לבית החולים כמה שיותר מהר. חולים המקבלים טיפול בתוך כ-3 – 5 שעות מצליחים להחלים בצורה טובה יותר, גם לאחר התקף משמעותי.
מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.cdc.gov/stroke/signs_symptoms.htm
https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(20)30272-6/fulltext
https://www.healio.com/news/neurology/20200923/stroke-occurs-frequently-in-covid19-leads-to-devastating-consequences-for-patients
אולי יעניין אותך גם:
תרופות נוגדות קרישה מצילות משתקמים משבץ מוחי בעת הקורונה