קשה לחשוב על אירועי חירום מסוכנים ומורכבים יותר מאשר אירוע מוחי, מצב שהוא מעצם ההגדרה שלו מסכן חיים. זיהוי מוקדם של האירוע וגישה לקבלת טיפול רפואי דחוף יכולים למנוע פגיעות חמורות ובלתי הפיכות, ואף להציל חיים. הצפי הוא שבכל מקרה יהיה צורך בתקופת שיקום לאחר האירוע המוחי, הכוללת מענה משולב בתחומים שונים.
לצד הטיפול הנוירולוגי, העומד מטבע הדברים בבסיס השיקום לאחר אירועים מוחיים, אי אפשר שלא להתייחס גם לפיזיותרפיה. במאמר הבא נציג בפניכם את המאפיינים של טיפולי פיזיותרפיה, במצב הדברים הזה, ונסביר לכם את היתרונות של קבלת טיפולי פיזיותרפיה בבית.
פיזיותרפיה היא חלק מהותי בתוכנית השיקום
אחת ההשלכות של אירועים מוחיים היא פגיעה אפשרית, שעלולה להיות חמורה במיוחד, ביכולת התפקוד העצמאי של האדם. לאחר האירוע ובמסגרת תהליך השיקום, וכמובן שגם בעקבות קבלת הטיפול, הוא עלול לסבול מירידה משמעותית ביכולת התנועה שלו. אירועים מוחיים עלולים לגרום לסרבול מוטורי, בפגיעה בקשר הדרוש בין המוח לאיברים שונים, לקשיי יציבה – והרשימה עוד ארוכה. פעמים רבות האדם מגלה שעליו להתחיל ולבצע פעולות בסיסיות בשגרת היום-יום כמעט מאפס.
טיפולי פיזיותרפיה עשויים להשתלב בתוכנית השיקום באופנים שונים. בכוחם לאפשר לאדם להסתגל לביצוע פעולות בתנאים ה"חדשים", במטרה לשפר באופן הדרגתי את יכולת התנועה והתפקוד העצמאי. הטיפולים עשויים להגדיל את טווחי התנועה, הגמישות והיכולות האחרות שנפגעו בעקבות הנזק המוחי. ניתן במסגרתם לתרגל ביצוע של פעולות שונות, או אפילו לקבל סיוע בהתאמת ציוד עזר או בארגון מחודש של סביבת המגורים.
לאילו תוצאות ניתן לצפות?
עם כל היתרונות האפשריים של פיזיותרפיה בתהליך השיקום לאחר שבץ מוחי, ובכלל, ברור שכל ציפיה ל"קסמים" היא נאיבית במקרה הטוב. כדי להתחיל לראות תוצאות נדרש ביצוע נכון ומדויק של התרגילים למשך תקופה ארוכה, שיכולה לעמוד גם על חודשים שלמים. החדשות המעודדות הן שמי שמתמיד בביצוע התרגילים ופועל על פי תוכנית מותאמת אישית, יכול ליהנות משיפור הדרגתי במצב שלו.
מומלץ לשלב את הפיזיותרפיה עם טיפולים אחרים הנדרשים לאחר פגיעה מוחית, דוגמת טיפול רפואי-נוירולוגי, טיפול אישי, מסגרות של ריפוי בעיסוק וכן הלאה. תוכנית מקיפה תתייחס לכל הטיפולים האלה ותגדיר יעדים ברי השגה, אך גם תשאיר מקום לגמישות ולשינויים לאורך הדרך.
ניתן לקיים פיזיותרפיה גם בבית המטופלים
בשנים עברו, הכתובת העיקרית לקבלת טיפולי פיזיותרפיה הייתה מכוני הפיזיותרפיה, קופות החולים והמכונים השיקומיים השונים. כיום ניתן לפנות לביצוע השיקום גם במסגרות אלה, אולם זה לא הפתרון היחידי. מסגרת מקובלת כיום היא שיקום בבית, לרבות טיפולי פיזיותרפיה, כשמחקרים מוכיחים שלטיפולים מהסוג הזה יכולות להיות כמה תמורות עיקריות.
טיפולי פיזיותרפיה בבית פשוטים יותר לשילוב בשגרת החיים של האדם (וגם של בני משפחתו), מה שמקל עליו בחזרה לקראת השגרה הצפויה. בחלק גדול מהמקרים הם בטוחים יותר לביצוע, ולו מכיוון שהסביבה הביתית היא לרוב סטרילית וחפה כמעט לחלוטין מזיהומים ומחיידקים שונים (בטח אם משווים זאת למוסדות רפואיים ושיקומיים למיניהם). כאשר תשומת הלב של הפיזיותרפיסטיים מושמת אך ורק על האדם המטופל, ייתכן שטיב הטיפול שלהם ישתפר.
פיזיותרפיה בבית מציעה פעמים רבות זמינות גבוהה בהשוואה לפיזיותרפיה במסגרת המוסדית, הן בכל הנוגע למועד תחילת הטיפולים והן בהתייחס לתדירות שלהם. בכוחה החיובי לקצר באופן משמעותי את תקופת ההחלמה, גם מכיוון שהיא מונעת את הצורך בתקופת הסתגלות נוספת לתנאים השוררים בבית: את תרגילי הפיזיותרפיה מבצעים באופן שמתייחס בצורה ישירה למאפייני הבית ולתנאים החלים בו, כשבמסגרת הסיוע הפיזיותרפיסטי ניתן לבצע התאמות שונות במרחב.
לקריאה נוספת:
Physiotherapy after stroke: More is better?
Effects of circuit training as alternative to usual physiotherapy after stroke: randomised controlled trial
A study on additional early physiotherapy after stroke and factors affecting functional recovery