בשנים האחרונות ניתן לראות עליה במספר האנשים שלוקים בשבץ. שיעור התמותה בלתי מבוטל אך קשים לא פחות אלה המקרים שבהם סובלים הנפגעים מהשלכות נוירולוגיות וגופניות, שיתוק בפנים ובעיות ניידות. בשל ההשלכות הרות הגורל של ירידה בכושר הניידות (ולא רק מבחינת איכות החיים) חשוב לדעת שקיימים פתרונות מתקדמים. נסביר על ההשלכות של העדר שיקום מספק משבץ מוחי וכיצד המערכת הממוחשבת recoveriX נועדה לתת מענה.
החלמה משבץ מוחי מחייבת שיקום
שבץ מוחי עלול לגרום למוות אבל למעשה, מרבית האנשים שנפגעו משבץ דווקא שורדים (מדובר על הרבה יותר ממחצית, בערך שני שליש). מרבית המחלימים משבץ אינם יכולים להניח לזמן לעשות את שלו. נדרש תהליך שיקום ממשי וככל שהשיקום טוב יותר, ההחלמה מלאה יותר והסיכוי להשיב יכולות שנפגעו טוב יותר. על מנת להבין עד כמה רבה החשיבות של פתרונות לשיקום משבץ מוחי, אפשר להאיר את העניין מן הצד ההפוך. כלומר, באיזו צורה ועד כמה עשוי להחמיר מצבים של חולי שבץ מוחי, שלא קיבלו את האמצעים לשיקום אופטימלי. ללא שיקום, עלול החולה לחוות ירידה קוגניטיבית והשפעה רגשית עמוקה, עד כדי דיכאון חריף. ללא שיקום, כאשר החולה מוגבל, משותק או לא מסוגל להתנייד כהלכה, עלולים להתווסף נזקים בריאותיים, פגיעה בכלי הדם, היחלשות שרירים, התכווצויות וכאבים ואף עליה בסיכוי לשבץ מוחי חוזר.
שיקום תפקודים מוטוריים בעזרת כוחו של המוח
קרוב לעשרים אלף אנשים לוקים בשבץ בישראל, בכל שנה. מכיוון ששיעורי ההישרדות מגיעים לשני שלישים, הרי שמעל מאה אלף איש בישראל מתמודדים כיום עם ההשלכות הקשות של השבץ. רבים מהחולים שמקבלים שיקום שגרתי מגלים כי הוא בלתי מספק. לא משנה שמגיעים לפגישות קבועות למטרות פיזיותרפיה, לפעמים זה פשוט לא מביא לשיפור המקווה. recoveriX זו תפיסה שיקומית שנועדה לסייע בדרך לחלוטין אחרת. באמצעות יצירת גירויים שמעוררים את החולה להפעיל חשיבה ודמיון מודעים, הולכים ומשתפרים תפקודים מוטוריים.
המערכת הממוחשבת מהווה סוג של גורם מתווך. תיווך בין מה שקורה אצל המטופל במוח, מעבר אל חשיבה מוכוונת באופן שמוביל את מטופלים המשתקמים וגורם להפעיל את השרירים. אלה השרירים שמפעילים את הידיים והרגליים, לאחר שחלה ירידה ביכולת התנועה, כתוצאה ישירה מהשבץ. נמצא והוכח כי מה שנראה כמו מדע בדיוני, עובד במקרה הזה. המטופלים מקבלים הוראות או הנחיות, הם מדמיינים במוחם כיצד התנועה הזאת מתרחשת. המערכת הממוחשבת עוקבת אחת הפעילות במוחו של המטופל. במקביל, יוצרים תיאור חזותי המדמה תנועה על מסך המחשב. כך המוח לא רק חושב על הפעולה אלא גם מקבל חיזוק על ידי צפייה באותה הפעולה. וזה לא מסתיים בכך. המערכת יודעת לבצע גירוי בצורה חשמלית של השרירים, כך שהם מקבלים מעין חיזוק חיובי או עידוד, לבצע את אותן תנועות. כך, אותן תנועות שהמטופל פשוט חשב עליהן, אותן תנועות שהוא הביט בהן ואותן תנועות שהשרירים מקבלים חיזוק לגביהן, הכל הופך לביצוע שהולך ומשתפר, במובן המעשי.
האם למערכת הממוחשבת יש תימוכין מדעיים?
המערכת הממוחשבת שמסייעת לשיקום של חולי שבץ כבר פועלת בהצלחה בעולם מזה מספר שנים. בארץ, הטיפול המוצע עדיין חדש יחסית אך כבר ישנם מטופלים שהסכימו לספר לציבור על התוצאות מתוך ניסיון אישי. הגורמים המורשים באירופה העניקו לטכנולוגיה את כל האישורים. כלומר, גם מבחינת הרגולציה, מדובר במערכת שעובדת. האם כל חולה שבץ יוכל להשתקם בדרך הזאת? בשלב זה, הטיפול מוכיח את עצמו כיעיל במיוחד בפגיעות מוטוריות קלות עד בינוניות.