אירועים מוחיים הם מצבים הדורשים זיהוי מהיר וטיפול מיידי, אחרת הם מסכני חיים ועלולים לגרום לנזק חמור ובלתי הפיך. גם כאשר מתגברים בהצלחה על האירוע המוחי, נותרים עדיין עם שינויים שחייבים להסתגל עליהם: קשיים נוירולוגיים, בעיות תפקודיות וכן הלאה. כאן בדיוק מבינים את חשיבות הפנייה להליך שיקומי, שיכול להתבצע גם בבית חולים ייעודי. אז מהם המאפיינים, היתרונות והחסרונות של בתי חולים שיקומיים? התשובות לשאלות חשובות אלה, ולרבות אחרות, במאמר הנוכחי.
מהם שלבי השיקום לאחר אירוע מוחי?
שיקום לאחר אירוע כגון שבץ מוחי, חשוב להדגיש, דורש התבוננות בסוג הפגיעה שהאדם חווה, ביכולת התפקוד הנוכחית שלו וכן הלאה. מדובר כאן בתהליך שעשוי להיות ממושך באופן יחסי, עם שילוב של טיפולים ופתרונות נוספים. תהליך זה נוטה להיות הדרגתי, וכשהוא מתבצע על פי הספר אפשר בהחלט לצפות להתקדמות משביעת רצון עם הזמן.
שיקום לאחר אירוע מוחי משלב בתוכו, מטבע הדברים, טיפול באפיקים שונים. זה מתחיל עם מעקב רפואי, הנעשה על ידי צוות המומחה בשיקום או בקרדיולוגיה. חשוב לעקוב אחר המדדים השונים, כדי לראות מהו קצב ההתאוששות של האדם. מכיוון שאירוע מוחי צפוי להשפיע גם על יכולת התפקוד והתנועה של האדם, יש צורך גם בתרגול פיזי של תנועות וביצוע משימות שונות, בהסתגלות למצב ה"חדש" וכן הלאה. טיפולי פיזיותרפיה או ריפוי בעיסוק, המהווים בדרך כלל חלק מהותי בתוכנית השיקום לאחר אירוע מוחי, נכנסים לתמונה בנקודה הזו.
מכיוון שיכולת התפקוד העצמאי של האדם עשויה להיות נמוכה, במיוחד בשלבים הראשונים שלאחר האירוע או במקרים שגרמו לנזק מהותי, יש צורך בקבלת טיפול אישי על ידי אחים.ות או מטפלים.ות. לכך ניתן להוסיף מענה להיבטים אחרים בחייו של האדם המשתקם, דוגמת סיוע סוציאלי או אפילו הרכבת תפריט תזונה מותאם על ידי דיאטנית מוסמכת.
עד כמה כדאי לשקול החלמה בבית חולים שיקומי?
מכוני שיקום הם כתובת עיקרית לאנשים שעברו אירוע מוחי או ניתוח להתמודדות עם אירוע שכזה. מעצם המהות שלהם, הם מציעים את מכלול השירותים והטיפולים הנדרשים לאדם המשתקם תחת קורת גג אחת. האשפוז במקומות אלה יכול להיעשות למשך תקופה ארוכה, כפי שרמזנו קודם לכן, ולהיות מבוסס במידה לא מבוטלת על תוכנית שיקום אישית הנבנית עבור המטופלים.
מעבר לבית חולים שיקומי לאחר אירוע מוחי עשוי להקל מאוד על התהליך השיקומי, ולו מכיוון שהאדם אינו צריך להתאמץ כדי לקבל את הסיוע לו הוא זקוק. העובדה שהשיקום נעשה בחברתם של אנשים שעברו פעמים רבות פגיעה דומה יכולה לתרום לתהליך, למשל בכל הנוגע ליצירת קשרים אישיים עם אנשים הניצבים בפני התמודדות דומה.
האם לשיקום מוסדי יש חסרונות?
מן העבר השני של המשוואה, יש כמה חסרונות שכדאי לקחת בחשבון במקרה של בית חולים שיקומי. ייתכן שזמינות הקבלה לשירות או הטיפולים תהיה נמוכה באופן יחסי, עקב ביקוש גבוה מצד אחד ומצוקת כוח אדם וציוד מהעבר השני – מחקרים מראים ששיקום אינטנסיבי ומהיר הם תנאים מרכזיים בדרך להצלחה, כך שמדובר בחיסרון שעלול להיות משמעותי. בתי החולים השיקומיים אינם נחשבים לסביבה סטרילית מדי לרוב, עקב פוטצניאל חשיפה גבוה לזיהומים, והדבר עלול להעמיד סיכונים עבור אלו המתגוררים בהם.
ייתכן מאוד שתהליך השיקום במסגרת בית חולים שיקומי יהיה איטי בהשוואה לאלטרנטיבות הקיימות, לרבות שיקום בבית. ניתן להדגים זאת באמצעות תרגול ביצוע פעולות שונות, במסגרת פיזיותרפיה וטיפולים מקבילים, הנעשה בתנאים הקיימים בבית החולים עצמו. כאשר האדם מסיים את השיקום וחוזר להתגורר בביתו, בתקווה, הוא עלול להיתקל באתגרים חדשים הדורשים תקופת הסתגלות נוספת.
פשוט יותר בהמשך לכך לשלב את הטיפולים השונים במסגרת שיקום ביתי, ובמקרים מסוימים אף לשמור על שגרת חיים.
לקריאה נוספת:
Rehabilitation After a Brain Injury
Rehabilitation after traumatic brain injury
Effects of intensity of rehabilitation after stroke. A research synthesis.