שבץ מוחי הוא מצב מסכן חיים, שעלול לגרום לפגיעה נוירולוגית חמורה ולעיתים בלתי הפיכה. הצפי הוא שגם כאשר האדם מצליח לשרוד את השבץ, ואפילו מקבל טיפול הולם, הוא יזדקק לתקופת שיקום ארוכה. מדובר כאן בשיקום כוללני, הכולל אספקטים שונים הנוגעים לאדם – כולל כמובן שיקום נוירולוגי. במאמר הבא נציג בדיוק איך מתבצע שיקום נוירולוגי לאחר אירועים מוחיים ונספק לכם כמה טיפים מועילים להשלמת התהליך.
מהו שיקום נוירולוגי? ומה חשיבותו?
שבץ מוחי טומן בחובו פגיעה במערכת העצבים ובתפקוד הנוירולוגי של האדם, עם רשימה ארוכה של תסמינים ובעיות. בין השאר עלול השבץ המוחי לגרום למצבים של קשיים בבליעה (דיספגיה), פגיעה בשפה או בדיבור, פגיעה קוגנטיבית והתנהגותית וכן פגיעות ראשוניות ושניניות, שלא נראות בהכרח קשורות למערכת הנוירולוגית של האדם: החל מפגיעה בסיבולת לב ריאה ועד למצבי דיכאון.
תוכנית השיקום הנוירולוגי נוטה לכלול בתוכה לא מעט פעולות הנעשות על מנת לתמודד עם תסמינים דוגמת אלה, להפחית את תדירותם ואת השפעתם על האדם. אסור לשכוח שבחלק גדול מהמקרים יש צורך ללמוד כיצד לבצע פעולות שנראות בסיסיות כמעט מאפס, תוך התייחסות למצב התפקודי והנוירולוגי הנוכחי של האדם. כך למשל ייתכן שהשיקום הנוירולוגי יכלול סיוע של קלינאי תקשורת, במטרה לבנות מחדש את השימוש בשפה ויכולת התקשורת של האדם. דוגמה נוספת היא פיזיותרפיה, במסגרתה יכול האדם להבין כיצד לבצע פעולות שפעם היו בסיסיות אולם הפכו למורכבות פי כמה בעקבות השבץ והנזק הנוירולוגי הנובע ממנה.
למרות שלכל מקרה שיקומי יש את המאפיינים שלו, ולמרות שתוכנית הטיפולים חייבת להיות מותאמת באופן אישי לאדם ולפגיעה שחווה, אפשר לטעון שברוב המקרים מדובר בשיקום ארוך והדרגתי. ניתן לצפות לשיקום בן כמה חודשים לפחות, במסגרתו מציבים יעדים שונים ועומדים בהם – עד שמגיעים בתקווה למצב בו משאירים את השבץ המוחי מאחור כמעט לחלוטין.
איך ניתן לעבור שיקום נוירולוגי?
ברמה הכללית יש שתי דרכים עיקריות לביצוע שיקום נוירולוגי. האפשרות הראשונה היא לגשת למוסד שיקומי, בין אם כזה המתמקד בנוירולוגיה ובין אם לא, ולקבל שם טיפולים מהוות הפועל במקום. לשיקום מוסדי מהסוג הזה יש כמה יתרונות, בראשם האפשרות לקבל את כל המענה במקום אחד, אולם גם חסרונות שחשוב להתייחס אליהם: לדוגמה זמינות נמוכה של חלק מהטיפולים או נותני השירותים, או סכנת היחשפות של האדם לזיהומים ולחיידקים הנפוצים מאוד במוסדות השיקומיים למיניהם.
מן העבר השני של המשוואה, אתם יכולים לפנות למסגרת של שיקום בבית. כפי שניתן להסיק, במקרה הזה כלל הטיפולים יינתנו בסביבת המגורים והמחיה של האדם: בדיקות וטיפולים רפואיים, טיפול אישי, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת וכן הלאה. חברות בולטות בתחום מציעות זמינות גבוהה מאוד, עם האפשרות לקבל את הטיפול כבר כיממה לאחר שהאדם משתחרר מבית החולים, טיפולים סביב השעון ומתן אפשרות לקבלת סיוע בעת הצורך בכל רגע נתון (על ידי כוננים, צוות הזמין לייעוץ טלפוני וכן הלאה).
שיקום נוירולוגי בבית, בין אם לאחר שבץ מוחי ובין אם לאחר סוגים אחרים של פגיעות, מציע כמה יתרונות מוחשיים. הוא יכול להיות יעיל ובטוח פי כמה, נעשה בסביבה שהאדם מכיר ורגיל אליה (כך שהתחושה האישית שלו צפויה להשתפר) ומקל מאוד על שילוב הטיפולים בשגרת החיים של האדם המשתקם ובני משפחתו.
לקריאה נוספת:
Physiotherapy after stroke: More is better?
[Neuro-rehabilitation after stroke]
Post-Stroke Rehabilitation Fact Sheet